Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Laos, země kde příroda hraje prim

Laos bývá mezi cestovateli často opomíjenou zemí. Ve srovnání s Thajskem ho stále halí háv exotiky a zřejmě trochu doplácí na fakt, že nemá moře. Tento hendikep je ovšem schopen nahradit svojí krásnou a až panenskou přírodou. 

Laos je země, kde starosti můžete hodit z hlavu. Nikdo tu nespěchá. Všichni se usmívají a snaží se vám za každou cenu pomoci. Laos se může právem nazývat zemí flegmatiků. To, že vás ve 3 hodiny odpoledne obsluhují v pyžamu, tady prostě nikoho netrápí. Bo pena, neboli bez starostí, je tu ústředním motivem. Logiku zde nehledejte. To, že autobus jede jedním směrem tady vůbec neznamená, že pojede i stejným směrem zpátky. Pojďte si společně se mnou pomyslně projet ta nejzajímavější místa.

Luang Prabang, závan koloniální doby

Luang Prabang patří mezi jedno z největší měst na severu země a je jedním z nejvyhledávanějších turistických míst v Laosu. Zcela něpřehlednutelné jsou zde prvky francouzského kolonialismu. Hlavní třída je lemována nízkými budovami, kde se mísí evropský styl okořeněný špetkou asijského vlivu. Město se rozkládá na levém břehu řeky Mekong a v jeho středu se tyčí vrcholek Mount Phousi. Ten nabízí krásný pohled na město a v pozadí se tyčící hor. Právem je oblíbeným místem pro pozorování západu slunce. Vrchol hory je ozdoben mohutnou zlatou stúpou, která je symbolem meditujícího Buddhy. Místní zajímavostí a vyhledávanou atrakcí je otisk Buddhovy nohy.

výhled z Pousei mountain

Luang Prabang je často také výchozím bodem pro výlety po řece Mekong dál na sever země. Srdce města tepe v okolí nočního trhu a Královského paláce. Kromě klasických suvenýrů, si lze zde koupit výrobky z nevybuchlých bomb. Na území Laosu se totiž stále nalézá více než 250 milionů nevybuchlých bomb, které sem svrhli američtí vojáci během války ve Vietnamu. Každoročně jejich vinou zahyne několik stovek lidí.

hlavní třída v Luang Prabang

Město je domovem velkého množství mnichů. Okolo 200  mnichů se každé ráno za svítání vydává do ulic a lidé je obdarovávají jídlem. Tato několik století dlouhá tradice se ovšem s rozvojem turismu dostává na hranu ohrožení. Velké množství turistů bažící po nejlepší fotografii, totiž narušuje posvátnost tohoto rituálu.

rituál mnichů v Luang Prabang

Co navštívit

V Luang Prabangu stojí jistě za návštěvu:

  • Muzeum etnik - nabízí zajímavý pohled na život etnik žijících na severu země
  • Královský palác s obklopující zahradou
  • Phousi mountain
  • Utopia bar - stylový bar s výhledem na řeku a hory. Přes den ideální místo k odpočinku. V noci je bar nabitý k prasknutí. Ze zákona, jako všechny bary v Luang Prabang, zavírá ve 23 hodiny a od půlnoci platí zákaz vycházení na ulici.
  • Noční trh - nepřeberný mumraj krásných látek, šál a místních specialit
poklidná atmosféra v baru Utopia

Kuang Si Falls

V okolí Luang Prabangu se nachází jeden z nejkrásnějších laoských vodopádu. Vodopád Kuang Si je vzdálen zhruba 10 km od města a nabízí koupání v křišťálově čistých kaskádových lagunách. Samotný vodopád měří 50 metrů a je obklopen hustým pralesem. Budete si tak na chvíli připadat, jako že jste se ocitli uprostřed děje Avataru.

Vang Vieng

Vang Vieng býval ospalou vesničkou v polovině cesty mezi Luang Prabang a hlavním městem Vientianne. Původně poklidné místo si postupem let vybudovalo pověst místa, kde noc je stále mladá a alkohol a drogová scéna tu hrají prim.

Považovat ovšem Vang Vieng za město, kde strávíte většinu času v popíjením, by byl hřích. Město je lemováno řekou a na pozadí se tyčí mohutné kopce. Ty nabízejí nepřeberné množství treků s nádhernými výhledy.

Vang Vieng

Vang Vieng je především mekkou adrenalinových zážitků. Vyzkoušet si zde lze jízdu v buginách, zip line, let rogalem, a nebo se užít krásu západu slunce z horkovzdušného balónu. Hlavní atrakcí, která do města láká většinu turistů je tubing.

Tubing neboli sjíždění řeky na velkých nafouklých duších je místní nejoblíbenější atrakcí. Řeka se vine v obklopení mohutných kopců a nabízí netradiční zážitek. V posledních letech ovšem tato zábava podlehla státní regulaci. Vedly k tomu pádné důvody. V okolí řeky se nacházelo velké množství barů, kde si kombinace drog, alkoholu a obřích skluzavek vyžádala v roce 2011 rekordních 27 obětí na životě. V současné době se v okolí řeky nacházejí pouze tři bary a ze sjíždění řeky se stává poklidnější zábava než v minulosti.

tubbig ve Vang Vieng

Blue lagoons

Zhruba 10 kilometrů od Vang Viengu se nacházejí Blue lagoon. Tyto průzračně modré laguny nabízejí příjemné osvěžení v parném dni. Těší se ovšem širokému zájmu čínských turistů. Na svůj bucket list si rozhodně musíte přidat návštěvu místní jeskyně. Ta nabízí nevšední zážitek, kdy se do jejího nitra ponoříte na nafouklé duši. V jeskyni panuje absolutní tma a jediným zdrojem světla jsou zapůjčené čelovky. V jeskyni jsou natažená lana, díky kterým lze zdolat řeku, která se líně vine jejími útrobami.

Blue lagoons

Thakek loop - čtyřdenní projížďka na skútru

Thakek je malé industriální město, které láká své návštěvníky na okruh jeho přilehlým okolím. Thakek prozatím žije ve stínu Bolavenského okruhu, ale v porovnání s ním nabízí mnohem více zajímavostí a nádherných přírodních scenérií. Celý okruh se dá absolvovat na skútru v rozmezí 3-4 dnů. 

Thakek stromy

Během čtyř dní je k vidění neskutečná rozmanitost okolní přírody. Cesta se vine skrz vysoké pískovcové homoly, které nabízí mnoho skrytých jeskyň, aby vzápětí byly vystřídány obrovskými zátokami s torzy starých stromů. Ke koupání přímo vyzývají místní vodopády a prameny. Po cestě se nabízejí neskutečné vyhlídky do krajiny a cestu vám zpříjemňují všudypřítomné děti s úsměvem na tváři, které mávají jako o život. Celý okruh je ovšem korunován jeskyní Conglore.

okruh v okolí Thakeku

Jeskyně Conglore

Tato 7 kilometrů dlouhá jeskyně se nachází v několik kilometrů dlouhém údolí, které je lemováno z obou stran vysokými horami. Místní obyvatelé žijí především z turistického ruchu a rozhlehlých tabákových polích. Samotná jeskyně je dostupná pouze lodí. Ti, kteří se rozhodnout vydat se do jejího nitra, by si měli vzít si s sebou čelovku nebo baterku. Celá cesta skrz jeskyni je v absolutní tmě. Jedinou osvětlenou části je zhruba 100 metrů oblast s nasvícenými stalagnitity a stalakmity. Na druhé straně jeskyně na návštěvníky čeká krátká projížďka v nitru hustého pralesa s malou zastávkou na místě, kde je možné vidět ukázky mísních řemesel.

údolí Conglore Cave

Paksé a Bolavenská náhorní plošina

Město Paksé se nachází zhruba uprostřed Laosu a je výchozím bodem pro velký a malý okruh Bolavenskou náhorní plošinou. Oba okruhy jsou koncipované pro výlet na skútru. Malý okruh se dá absolvovat během 2 dní. Na ten velký jsou potřeba 3-4 dny.

Bolavenská plošina se nachází 1000 až 1350 metrů nad mořem a díky svému unikátnímu mikroklima vulkanické půdě je ideálním místem pro pěstování kávy. Malý okruh je protkán množstvím vodopádů. Za návštěvu určitě stojí Tad Yuang. Tento 40 metrů vysoký vodopád je obklopen divokou džunglí a nabízí jedinečnou možnost koupání.

plody kávovníku

4000 islands

Řeka Mekong dosahuje mohutných rozměrů na jihu Laosu. Její tok oblévá bezpočet malých a velkých ostrůvků. Celé tato lokalita dostala poetické jméno 4000 ostrovů a leží jen několik desítek kilometrů od hranice s Kamboždou. Ostrovy jsou ideálním místem pro načerpání nových sil a odpočinek.

vodopády Khona Phakeng

Nacházejí se zde majestátní vodopády, které jsou největšími vodopády v jihovýchodní Asii. Tento mohutný tok vody snadno připomene člověku jeho malost. Vody Mekongu jsou také domovem unikátních sladkovodních delfínů, kteří se díky místnímu rybolovu dostali na hranici vyhubení.

západ slunce v Laosu

Laos je země, která nabízí výlet do krásné, nedotčené přírody. Místní obyvatelé už dávno pochopili, že turismus je nejlepším zdrojem peněz. Ač se Laos může zdát pohádkově levnou zemí, tak se zde platí za všechno. Za nejbizarnější platbu považuji tu za přechod mostu. I přes to všechno je Laos pohádkově krásnou zemí, plnou usměvavých lidí, kteří jsou ochotni pomoci vám za každých okolností. Milovníci přírody by sem měli určitě zavítat dříve, než se sem napevno otiskne stopa turismu.

Více o mých cestách jihovýchodní Asií se dozvíte na stránkách http://dobrodruhsro.cz.

Autor: Lenka Kinclová | pondělí 14.5.2018 15:37 | karma článku: 12,51 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Lenka Kinclová

Černá ovce mezi těhotnými

Jak přežít fakt, že po třicítce se mejdany přesouvají z nočních barů do těch mléčných? To, že při pití alkoholu se na vás koukají skrz prsty. Zkrátka jak vypadá netěhotná ovce mezi těhotnými.

25.8.2017 v 13:14 | Karma: 20,45 | Přečteno: 1459x | Diskuse| Ona

Lenka Kinclová

Jak se neztratit za volantem - rady pro osamocené řidičky

Řízení bývá dominantou mužů, a proto přináším druhý díl cestovatelských rad pro ženy. Tentokrát se zaměříme na cestování vozem a všechny nezbytnosti okolo.

30.5.2017 v 14:12 | Karma: 21,17 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ona

Lenka Kinclová

Jak se neztratit v cizině - rady (nejen) pro ženy na cestách

A nebojíš se teroristů, znásilnění, okradení, že se ztratíš. Tohle všechno musíte zodpovědět pokud se rozhodnete cestovat sama.

15.5.2017 v 9:01 | Karma: 19,60 | Přečteno: 737x | Diskuse| Cestování

Lenka Kinclová

Hlavně nevytvářet domněnky

Všichni máme trošku sklony si domýšlet věci a vytvářet různé teorie. Popularita konspiračních teorií stále roste na oblibě. Nikdo ovšem nemá takový sklon domýšlet si věci, jako žena, které se někdo líbí.

2.5.2017 v 9:00 | Karma: 18,05 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ona

Lenka Kinclová

Tajemství ďábelského rituálu

Rituály bývají odpradávna zahaleny tajemství. Nejedna duše se díky nim dala na scestí. I já se rozhodla jednoho zúčastnit a byl to zážitek přímo pekelný...

19.4.2017 v 9:05 | Karma: 15,08 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ona

Lenka Kinclová

Plavky - letní můra každé ženy

Pomalu, ale jistě se blíží léto a s tím spojené stresy skoro každé ženy s názvem - Jak budu vypadat v plavkách?

11.4.2017 v 11:11 | Karma: 34,37 | Přečteno: 4272x | Diskuse| Ona

Lenka Kinclová

Jarní detox, aneb odpustit si půst?

S příchodem jara na nás začnou z časopisů a novin vykukovat články o očistě těla, novém startu a detoxu. Jedním ze zaručených způsobů je údajně půst.

3.4.2017 v 18:00 | Karma: 16,38 | Přečteno: 549x | Diskuse| Ona

Lenka Kinclová

Jenom blbá ženská za volantem!

Ženy prý neumí řídit, parkují na místech, kam by se vešel kamion, pozdě řadí a vůbec celkově se k ženám za volantem váže dost předsudků. Ovšem to největší tajemství ženského řízení zůstávalo skryté, až do teď...

28.3.2017 v 7:58 | Karma: 22,57 | Přečteno: 925x | Diskuse| Společnost

Lenka Kinclová

Kdo je singl, hubne!

Vzhledem k tomu, že dnešní ideál krásy nám neustále předhazuje vyhublé modelky s dokonalou postavou a ideál holky krev a mlíko (v mém případě Věstonické venuše) je dávno passé, tak jsem se i já rozhodla, že budu hubnout.

21.3.2017 v 8:47 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ona

Lenka Kinclová

Sama do kina, bože ta musí být divná!

Všimli jste si někdy těch divných lidí, co jsou sami v kině? Říkáte si co je to za zvláštní stvoření? Co se jim honí hlavou? Já jsem jednou z nich a zde jsou výhody a nevýhody osamělé návštěvy kina.

13.3.2017 v 9:56 | Karma: 23,36 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Ona

Lenka Kinclová

Hledání toho pravého za časů internetu

Hledáním a specifikací ideálního partnera se na internetu zabývá nepřeberné množství stránek. Obrátila jsem se tedy o radu a pomoc na ně.

7.3.2017 v 12:02 | Karma: 28,45 | Přečteno: 4182x | Diskuse| Ona

Lenka Kinclová

Hledání pana Božského

Je mi třicet a jsem singl. Zní to jako přiznání v kolečku anonymních alkoholiků. Lidé už Vám neříkají: "Až se vdáš.", ale "Jestli se vdáš.." Kde všude se dá seznámit?

19.2.2017 v 7:45 | Karma: 28,55 | Přečteno: 2106x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
Pája: vdaná, 3 děti. Léňa: single, v budoucnu snad kočka. Unikátní sonda do světa čerstvých třicátnic. 

Více na: https://www.facebook.com/abudehur30/

Seznam rubrik